Een hand op mijn rug
Verbinding verzacht
De bron van mijn basis
Als kern van mijn kracht
Terug naar het lijf
Terug naar het leven
Een reis naar de rust
Belichaamd beleven

Het lichaam dat fluistert
En als je echt luistert
Hoor je misschien mijn echte verhaal
Het lijf dat vertelt in haar moedertaal
Voel en doorvoel me
Met horende handen
Ik ben hier zo welkom
Om zachtjes te landen

(Emma Klaassen 2018)

Wat is haptotherapie?

Haptotherapie is gebaseerd op haptonomie. Het woord haptonomie is samengesteld uit de Griekse woorden hapsis (aanraking, gevoel, tast) en nomos (wetenschap, leer). Haptonomie houdt zich bezig met voelen, aanraken, affectiviteit en contact in de ruimtste zin van het woord.

Ons gedrag wordt aangestuurd door ons verstand en ons gevoel. Mensen die onvoldoende naar hun gevoel luisteren, kunnen allerlei lichamelijke en psychische klachten krijgen. Als je boos bent worden er stoffen in je lichaam aangemaakt die vragen om actie. Als je juist geen actie onderneemt, hopen die stoffen zich op in je lichaam waardoor blokkades ontstaan. Andersom geldt ook dat je kunt ontdekken wat je dwars zit door naar je lichaam te luisteren, door te voelen waar je over je grenzen bent gegaan.

Haptonomie is vooral bekend geworden in de jaren ’80, toen haptotherapeut Ted Troost topsporters als Yvonne van Gennip en Marco van Basten succesvol behandelde. Hij leerde hen hoe ze meer uit hun lichaam konden halen door naar de signalen van hun lichaam te luisteren.

Haptonomie kan toegepast worden in zwangerschapsbegeleiding, sportbegeleiding en haptotherapie.

Haptotherapie is de therapeutische behandelvorm die tussen fysiotherapie en psychotherapie in ligt. Het uitgangspunt is voelen en ervaren. Op die manier levert haptotherapie een bijdrage aan de bewustwording van het gevoelsleven en het gedrag. Het doel is dat denken en voelen (weer) met elkaar in evenwicht komen. Daardoor wordt uw veerkracht groter, zodat u vitaler en sterker in het leven staat. Het uiten van verstopte gevoelens maakt bovendien ruimte voor meer plezier in het leven.