Haptotherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling en nazorg van kankerpatiënten. Het kan helpen bij het omgaan met de emotionele, psychologische en fysieke uitdagingen die gepaard gaan met kanker.

Hier zijn enkele manieren waarop haptotherapie kan worden toegepast bij kankerpatiënten:

  1. Emotionele ondersteuning: Het ontvangen van de diagnose kanker en het ondergaan van behandelingen kan een grote emotionele impact hebben. Haptotherapie kan ondersteuning bieden bij het verkennen en uiten van emoties, het omgaan met angst, verdriet en stress, en het bevorderen van het welzijn en de veerkracht.
  2. Lichaamsbewustzijn en ontspanning: Haptotherapie kan helpen om het contact met het lichaam te herstellen en te versterken. Door middel van aanraking, oefeningen en bewustwordingstechnieken kan de haptotherapeut de patiënt helpen om spanningen, pijn en fysieke ongemakken te verminderen. Dit kan bijdragen aan ontspanning, verbeterd lichaamsbewustzijn en een gevoel van welzijn.
  3. Versterken van zelfvertrouwen: Kanker kan het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde aantasten. Haptotherapie kan helpen bij het herstellen van het vertrouwen in het lichaam en het zelf. Het kan de patiënt ondersteunen bij het verkennen van de eigen grenzen, het ontwikkelen van zelfacceptatie en het herstellen van de verbinding met het eigen innerlijke kompas.
  4. Verlichting van bijwerkingen: Kankerbehandelingen kunnen bijwerkingen zoals vermoeidheid, pijn, slaapproblemen en misselijkheid veroorzaken. Haptotherapie kan helpen bij het verminderen van deze bijwerkingen en het bevorderen van het algemene welzijn en de kwaliteit van leven.

Het is belangrijk op te merken dat haptotherapie geen vervanging is voor medische behandelingen en dat het altijd moet worden afgestemd met het medische team dat verantwoordelijk is voor de kankerzorg. Het kan echter een waardevolle aanvulling zijn op de totale zorg en ondersteuning die aan kankerpatiënten wordt geboden.

Oncologiezorgnetwerk Elburg (Link https://elburg.oncologiezorgnetwerken.nl )
Wanneer je met kanker te maken krijgt, verandert je leven in een korte tijd drastisch. Vaak heb je met meerdere zorgverleners te maken. Een goede samenwerking is dan van belang. De zorgverleners in het Oncologiezorgnetwerk Elburg kennen elkaar en zijn op de hoogte van elkaars werkwijze. Door de korte lijnen zijn de behandelingen snel en goed op elkaar afgestemd.

Als haptotherapeut en als logopedist ben ik onderdeel van dit oncologisch netwerk.

Oncologische zorg gaat voor ons niet alleen om het overleven van de ziekte. De kwaliteit van leven tijdens en na kanker is net zo belangrijk: een goede fysieke conditie hebben, meedoen in de maatschappij, het dagelijks functioneren, mentaal gezond zijn en zingeving.

Als je geïnteresseerd bent in haptotherapie als aanvulling op je kankerbehandeling, is het raadzaam om contact op te nemen met een gekwalificeerde haptotherapeut die ervaring heeft met het werken met kankerpatiënten. Zij kunnen je adviseren over de mogelijke toepassingen en voordelen van haptotherapie in jouw specifieke situatie.